Batterijen eenvoudig, veilig en efficiënt inzamelen en recycleren
Al meer dan 30 jaar geeft Bebat lege batterijen een nieuw leven. We werken aan een beter milieu door steeds meer lege batterijen in te zamelen, ze waar mogelijk in te zetten voor hergebruik en ze steeds beter te recycleren.
Bebat zamelt alle lege batterijen in — van de kleinste knoopcel tot de grootste EV- of industriële batterij. We maken het inzamelen en recycleren zo eenvoudig, veilig en efficiënt mogelijk voor iedereen.
Via duidelijke communicatie stimuleren we niet alleen het regelmatig binnenbrengen van alle lege batterijen, maar ook het veilig, juist en duurzaam gebruik van batterijen.
Onze normen en waarden
Betrouwbaarheid en transparantie
Als partner voor onze leden en deelnemers voeren we de wetten en regels betrouwbaar uit. Ook communiceren we transparant met overheden en ondersteunen we hen bij het monitoren van onze processen en resultaten.
Ecologische verantwoordelijkheid
We kiezen bewust voor betrouwbare recyclagepartners die ecologisch, veilig en kostenbewust werken. We ondernemen duurzaam en nemen onze sociale verantwoordelijkheid op.
Respectvolle samenwerking
We creëren een werkomgeving waarin respect, openheid en eerlijkheid centraal staan. We stimuleren en waarderen klantgerichtheid, efficiëntie en samenwerking bij al onze medewerkers.
Innovatie en expertise
Als pionier delen we onze expertise en ervaringen met partners en instanties, ter bevordering van professionele milieuzorg. We blijven onze kennis uitbouwen door continu te leren en te vernieuwen.
Wat doen we precies?
Bebat is een milieuorganisatie met inzamelresultaten op wereldniveau. We streven ernaar om steeds meer lege batterijen in te zamelen, ze waar mogelijk in te zetten voor hergebruik en ze steeds beter te recycleren.
Onze impact
Elke dag streven we naar een maximale positieve impact op onze leefomgeving. En onze inspanningen zijn niet voor niets! Dat bewijzen deze cijfers:
23.000
inzamelpunten
< 400 m
tot het dichtsbijzijnde inzamelpunt
+ 4.500
deelnemers
29.273
ophalingen per jaar
60,3%
inzamelpercentage
+ 4.000 ton
ingezameld gewicht
> 90%
inzamelefficiëntie
Meer weten over de impact die we maken?
Hoeveel batterijen worden er op jaarbasis ingezameld door Bebat? En welke andere resultaten behaalt Bebat in België? Je leest het allemaal in onze jaarrapporten.
De geschiedenis van Bebat
Bebat werd in 1995 opgericht door de producenten van batterijen. In de jaren die daarop volgden kende onze organisatie een stevige groei, die gepaard ging met een aantal belangrijke mijlpalen.
Partners en samenwerkingen
Samenwerking is enorm belangrijk voor Bebat. Daarom zetten we een netwerk op van partners, om samen tot een zo duurzaam mogelijk resultaat te komen.

Bebat PRO
Samen met Bebat PRO werken we aan gespecialiseerde, veilige inzamelmiddelen voor het inzamelen van batterijen.

Reneos
Met Reneos zorgen we voor een veilige inzameling en recyclage van li-ionbatterijen over heel Europa.

Sortbat
Alle lege batterijen die bij Bebat-inzamelpunten worden binnengebracht, komen terecht bij Sortbat: ons sorteercentrum in Tienen.

Round
Om te helpen bij de groeiende klimaatuitdagingen en België op de kaart te zetten als Europees koploper op het vlak van circulariteit van afgedankte producten en goederen, heeft Bebat zich met 8 andere toonaangevende Belgische organisaties (Febelauto, Fost Plus, PV CYCLE Belgium, Recupel, Recytyre, Valipac, Valorlub en Valumat) voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) verenigd in ROUND.

Eucobat
Bebat maakt deel uit van Eucobat: de overkoepelende Europese associatie van nationale UPV-organisaties voor batterijen.

Recupel
Recupel zamelt alle soorten kapotte of ongebruikte elektro en lampen in om ze een nieuwe bestemming te geven. Samen met Recupel organiseert Bebat regelmatig campagnes om het belang van het inzamelen van oud elektro en lege batterijen te benadrukken, evenals het correct sorteren van oude toestellen die batterijen bevatten.

Fost Plus
Fost Plus organiseert en coördineert de inzameling, sortering en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval in België. Fost Plus en Bebat zetten regelmatig gezamenlijke campagnes op en lanceerden ook de Recycle! app. Dit is een mobiele afvalapplicatie die helpt bij het sorteren, de weg toont naar inzamelpunten en de afvalkalenders van steden en gemeentes integreert.