Recycleren

Wist je dat we met de grondstoffen van 13 batterijen een brilmontuur kunnen maken? En met 120 een gieter? Bebat geeft elke lege batterij een nieuw leven door er alle metalen en andere grondstoffen uit te halen en ze opnieuw te gebruiken in andere toepassingen. 

Waarom is batterijen recycleren belangrijk? 

Batterijen recycleren is niet alleen beter voor de natuur, maar beter voor ons allemaal. Door lege batterijen te recycleren dragen we bij aan: 

Milieubescherming

Door batterijen te recycleren voorkomen we dat schadelijke stoffen in de natuur terechtkomen. 

Circulaire economie

Uit lege batterijen worden belangrijke metalen teruggewonnen en hergebruikt, die dan niet ontgonnen moeten worden uit de natuur. Sommige van deze zijn erg schaars. 

Veiligheid

Door batterijen correct in te zamelen, te sorteren en te recycleren, voorkomen we dat ze tussen andere afvalfracties terechtkomen waar ze een veiligheidsrisico kunnen vormen. 

Recypark - Accu afgeven

Samen kunnen we het verschil maken 

Welke grondstoffen worden gerecupereerd? 

Batterijen bevatten schaarse grondstoffen zoals lithium, kobalt, nikkel en lood. Door lege batterijen te recycleren kunnen we deze belangrijke grondstoffen recupereren en hergebruiken. 

Lithium

Lithium kan gerecupereerd worden uit herlaadbare en niet-herlaadbare lithiumhoudende batterijen, zoals de vaak voorkomende lithium-ionbatterijen. 

Vervolgens kan het hergebruikt worden:  

  • voor batterijen die lithium bevatten;
  • in de glas- en keramiekindustrie;
  • in tal van andere toepassingen. 

Onze recyclagepartners

Bebat waakt erover om uitsluitend samen te werken met kwalitatieve verwerkers om zoveel mogelijk materiaal te recycleren. 

Onze partners gebruiken steeds de nieuwste en meest efficiënte recyclagetechnologieën. 

Deze samenwerking maakt het mogelijk om materialen te recycleren met de grootste winst voor het milieu. 

Al onze recyclagepartners zijn door de overheid erkend en voldoen aan de strengste normen. 


academy-icon

Kom alles te weten 

over batterijen  

Er bestaan heel wat verschillende soorten batterijen met elk hun specifieke chemische samenstelling. In onze Academy leer je er alles over!

Interessant om te lezen

Lithium ion autobatterijen

Lithium-ion batterijen

We kunnen er niet meer omheen: lithium-ion zal een groot deel van onze toekomst aandrijven. Toepassingen met lithium-ion batterijen worden steeds talrijker, denk maar aan de booming markt van elektrische voertuigen, thuisbatterijen en allerlei andere oplossingen voor energie-opslag
ESS - Container

Nieuwe batterijen van de toekomst

Nieuwe batterijen die veiliger en milieuvriendelijker zijn, maar ook compacter én performanter. Welke doorbraken boekten de onderzoekers de voorbije jaren? Kijk even mee naar 7 van de ‘mijlpalen’ waarvan jij straks meegeniet.
Oplaadbare batterijen

Oplaadbare batterijen

Onze toestellen zijn steeds meer de draad kwijt. Letterlijk dan. Om al die apparaten van stroom te voorzien zijn oplaadbare batterijen vaak een goed alternatief voor klassieke batterijen. Maar wat zijn nu de grote verschillen tussen die twee, behalve dat je de één kan herladen en de andere niet?

Dit vind je misschien ook interessant

Sorteren

Om lege batterijen correct te recycleren moeten ze eerst gesorteerd worden. Dit gebeurt in Tienen bij ons sorteercentrum: Sortbat.